Molenaarsambacht ingeschreven op UNESCO-lijst immaterieel erfgoed

Vandaag is bekend gemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea dat het molenaarsambacht is ingeschreven
op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO.

Sinds de negentiende eeuw zijn veel molens tot stilstand gekomen. Met het stilzetten van de molens ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars de wind- en watermolens in Nederland weer draaien. Op molen De Arend zijn Arie Verweij en John Wijnhoven vaak aanwezig terwijl op de Hoop René Kleijn de scepter zwaait. Allen als vrijwilliger. Er is landelijk een opleiding voor vrijwillig molenaar opgezet. Ook zetten de vrijwilligers zich in om kennis over het ambacht van molenaar te delen met het grote publiek, zoals door de organisatie van de Nationale Molendag.

Nederlandse molenaars zijn naar Zuid-Korea afgereisd om het goede nieuws in ontvangst te nemen. Na de bekendmaking werden door heel Nederland molens in de vreugdestand gezet. Zo ook de Nissewaardse molens De Arend in Zuidland en De Hoop in Abbenbroek.

Deel dit bericht